Credit: www.abc.net.au |
Produk yang diperbuat daripada buah-buahan, juga mengandungi polifenol dalam jumlah yang besar. Biasanya segelas wain merah atau secawan teh atau kopi mengandungi kira-kira 100 mg polifenol. Bijirin, kekacang kering dan coklat juga menyumbang kepada pengambilan polifenolik.
Kajian epidemiologi dan berkaitan meta-analisis sangat menyarankan bahawa penggunaan jangka panjang diet yang kaya dengan polifenol tumbuhan menawarkan perlindungan terhadap pembentukan kanser, penyakit kardiovaskular, kencing manis, osteoporosis dan penyakit neurodegeneratif.Rujukan:
Pandey
KB, Rizvi SI. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human
health and disease. Oxidative
Medicine and Cellular Longevity. 2009
Nov-Dec; 2(5): 270–278.
Klik DI SINI untuk membaca lebih lanjut tentang kesan-kesan biologi polifenol tumbuhan dalam konteks yang relevan kepada kesihatan manusia.
Artikel
ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris oleh Ahli Farmasi Mahfuza Turman
No comments:
Post a Comment